Foto er det nye maleriet

Til alle tider har vi omgitt oss med kunst. Allerede fra de tidlige hulemaleriene har mennesket vært opptatt av estetisk nytelse. Kunst forbinder vi gjerne med dyre malerier fra de store mesterne som Leonardo Da Vinci og Munch. Men kunst kan være så mangt. Faktisk kan du lage mye av den selv.

Det klassiske maleriet er kanskje det de fleste tenker på når de hører ordet kunst. Eller statuer og skulpturer. Dog inneholder kunstbegrepet så mye mer enn det. Du har for eksempel utøvende kunst i form av dans og teater. Mat kan i høyeste grad være kunst, og det samme kan levende modeller for Nordic Hair være.

Lag din egen kunst

En spesielt undervurdert kunstform, er fotografiet. Dette er kunstformen du selv kan eksperimentere med, uten at det behøver å koste deg noe som helst. Faktisk er de fleste mobiltelefoner i dag i stand til å skape kunst gjennom sitt kamera. Det er bare å ta fram mobilen og begynne å knipse.

Med en helt ordinær fotoskriver og litt kreativitet kan du faktisk skape magiske bilder som vil fremstå som rene kunstverk. Med en riktig ramme og riktig plassering kan du fylle ditt eget hjem med egenprodusert kunst. Og best av alt: det er nesten helt gratis.

En klok stemme sa en gang at kunst er det vi bestemmer at det skal være. Altså kan et bilde av barna være kunst. Eller et bilde av småfuglen på trappen. Fordelen med å ta sine egne bilder og gjøre dem til kunstverk, er at det er du selv som bestemmer og legger rammene. Kanskje kan du variere motiver og form ut fra hvor i boligen du ønsker å dekorere. Gangen har kanskje andre lysforhold enn stua. Da vil det kanskje også passe bedre med andre bilder.

Dramatikk uten farger

Det viktige er å prøve seg fram. Dagens mobiltelefoner er i praksis komplette fotostudioer. Mens folk i gamledager sto i timevis på fotolaboratoriet og arbeidet i stummende mørke med lysplater, kjemikalier og store apparater, kan du i dag gjøre akkurat det samme med noen få trykk på mobilskjermen. De fleste lar nok dessverre disse innstillingene bli stående på standard, akkurat som de fleste som har et speilreflekskamera lar det stå på automatikk. Dette gir helt fine ferie og opplevelsesbilder, men dersom du ønsker kunstverk er det verdt å teste ut hva kameraet kan gjøre for deg.

Et godt tips er å forsøke å lage bilder i sort-hvitt. Det gir ofte en mer kunstnerisk opplevelse og dramatikk. Du kan bare prøve med et helt ordinært bilde, skru av fargene og se om ikke bildet får en helt annen dybde. Når du lærer deg å fotografere i sort-hvitt vil du rask oppdage at det å lage sin egen fotokunst er både lærerikt og morsomt.

Leave a Reply