Roy Lichtenstein

Det er svært sannsynlig at du har sett kunstverk av amerikaneren Roy Lichtenstein, kanskje uten at du vet det selv. Lichtenstein var en kunstner innenfor retningen popkunst som ble verdenskjent på 60-tallet med Andy Warhols berømte bilde av Cambell tomatsuppe og Marilyn Monroes portrett i mange farger. Lichtensteins mest kjente verk er tegneserieruter tatt ut av kontekst, ofte med vakre blonde kvinner med en tåre på kinnet som snakker til en kjekk mann med dress og hatt. Hans mest kjente kjennetegn er de svarte prikkene som dekker alle bildene hans. I tillegg til tegneserieruter var Lichtenstein billedhugger og maler.

Roy Fox Lichtenstein ble født i 1923 og begynte sin kunstneriske karriere i New York. Sammen med kunstnerne Jasper Johns, James Rosenquist og Andy Warhol. Lichtenstein lagde anerkjent kunst frem til sin død i 1997. Bildene hans var, som popkunst er, parodisk, kritisk og humoristisk. Det parodiske og satiriske i bildene hans var noe mer subtil enn kollegaen Andy Warhols bilder. Man må ofte ta en ekstra kikk på bildene for å forstå kritikken av samfunnet som ligger godt skjult under humor og utydelig symbolikk. Som så mange andre kunstnere i popkunsten, fra Warhol til Lachapelle, hentet han inspirasjon fra reklamer og produktlogoer.

Verkene til Lichtenstein har blitt verdifulle samleobjekt blant verdens kunstsamlere, museer, gallerier og andre kunstrelaterte forretninger. Av norske kunstnere kan man kanskje ikke sammenligne, men ofte bli påminnet Lichtensteins tegneserieruter av Pushwagners humoristiske, bisarre og fargerike verk. Pushwagners kunst er også etterlengtede samleobjekt, og prisene varierer stort. Noen av bildene har priser som gjør dem tilgjengelige for en person med gjennomsnittlig inntekt, mens andre kan det være lurt å skaffe seg finansiell hjelp fra f.eks. centum.no før innkjøp.

Popkunstens utspring er utvilsomt New York, og den amerikanske etterkrigstidens økonomiske eventyr og dens nye oppfinnelser. Forbedringen i levestandarden til middelklassen var grunnen til en stor vekst i reklamebransjen og omfanget av vanlige husholdningsprodukter. Det var reklamene og logoene til disse dagligdagse og lite glamorøse produktene som var inspirasjonen bak popkunsten, og samtidig gjenstand for parodiene og kritikken. Til forskjell fra sine kolleger mente Roy Lichtenstein at popkunsten ikke var særegent amerikansk kunst, men heller industriell maling, som han ordla det. Kunsten hans skilte seg noe fra de andre store navnene i hans samtid ved at han ikke var like direkte i sin samfunnskritikk.

Lichtensteins mest kjente bilder er «»Whaam!»», «»Drowning Girl»» og «»Look Mickey»». Titlene er like rare og bisarre som bildene, og titlene sier ingenting når de er adskilt verkene. Ironisk nok har hans dyreste bilde noensinne tittelen «»Masterpiece»», og det ble solgt for 165 millioner dollar i januar i fjor. Kunstneren døde 20 år før dette salget, i september 1997. Lichtenstein ble født og døde på Manhattan i New York, og levde ut hele sin kunstneriske karriere her.

Leave a Reply