Kunst i koronaens dager

Det finnes mange kreative sjeler i landet vårt, og det kommer tydelig fram i disse dager – da vi alle sitter på hver vår lille tue, holder avstand fra hverandre for å vise solidaritet, og er mer sultne på kultur enn kanskje noen gang tidligere. Det vet kunstfolket å utnytte, og innovasjonen er svært høy nå om dagen. Her skal vi ta en nærmere på titt på museer som viser kunsten sin digitalt, og musikere som spiller konserter på nett.

Museer som holder sine digitale dører åpne

Hvem visste vel at det kan være så givende å se kunst digitalt? Mange museer har åpnet kolleksjonene sine for nettpublikum, og folk flokker til tilbudene. For eksempel viser selveste Munchmuseet kunstutstillinger på nett nå som de er tvunget til å holde dørene på Tøyen stengt. Og det er ikke bare nordmenn som velger å følge omvisningene til Munchmuseet, også mange utlendinger lar seg lokke av selveste Skrik. Spesielt mange kinesere har valgt å benytte seg av dette tilbudet, og de er også villige til å betale for denne noe unike kunstopplevelsen.

For deg som ønsker deg litt ny kunst hjemme på veggen i stua, kan du for eksempel kjøpe en plakat fra Desenio, eller hvis du har litt ekstra å rutte med – kan du vurdere å støtte en lokal kunstner og kjøpe et kunstverk direkte fra ham eller henne. Det kan selvsagt koste litt mer, men dette er en investering i fremtiden. Dessuten kan man ikke måle kunst i penger, hvis man finner noe man virkelig elsker.

Artister spiller konserter på nett

Da konsertsalene måtte stenge, var det mange norske og internasjonale artister som mistet inntekten sin nesten over natten. Men musikere er kreative folk, og snart begynte de første konsertene å dukke opp på nett. På kun kort tid har konserter på nett blitt nesten vanlig, og de er svært populære. Mange støtter via vipps, noe som er med på gjøre den økonomiske situasjonene til mange av disse musikerne lettere. Noen musikere har også valgt å donere inntektene fra slike konserter til veldedige formål, som for eksempel Sondre Lerche. Hans Facebook-konsert fikk inn i overkant av 150 000 kroner til Leger uten grenser.

Som du ser ovenfor lever vi i et kreativt samfunn som tar i bruk innovative måter for å få kunsten og musikken ut til folket. Dette lover godt for tiden etter korona, da vi har sett at folk kanskje er enda mer glade i kunst enn hva vi trodde på forhånd, og fordi kunstnerne våre leverer varene bedre enn noen gang tidligere i nyere historie. Det er bare å glede seg til fortsettelsen, og se hvilke innovative grep kunstnere tar i tiden fremover – også etter korona.

Leave a Reply