Bilde og fotografi

Antique cameraBilde og fotografi

Fotografi er når man bruker optikk, lys og lysfølsomme komponenter til å lagre bildeinformasjon slik at man kan gjengi et bilde på papir, annet materiale eller digitalt. Hvor god gjengivelsen er vil være avhengig av hva slags utstyr man bruker, samt hvor god man er til å bruke dette utstyret og komponere selve bildet. Gjengivelsen av fotoobjektet kan gjøres enten monokromatisk, det vil si ensfarget (ofte sort-hvitt), eller flerfarget. Dette valget hadde man ikke i tidligere fotografi ettersom metoden for å gjengi farger ikke var tilgjengelig. Dette er grunnen til at eldre bilder kun gjengis i sort-hvitt.

Når man tar et bilde vil en lysfølsom overflate, som en film eller bildebrikke, eksponeres for stråler av lys via et optisk system. Et kamera er et optisk system, men det kan også være så enkelt som et objektiv eller en optisk linse satt foran et hull som kan samle og fokusere lysstrålene.

Mange tenker at jo bedre og dyrere kamera de har, jo bedre vil bildene deres bli. Dette er selvsagt sant til en viss grad, men det krever mer enn et godt kamera for å ta gode bilder. Selvsagt er det viktig å ha en god sensor, linser og objektiver av kvalitetsglass og et elektronisk system som virker som det skal, man må også forstå hvordan man bruker det riktig. Man kan få flotte bilder ved å bruke auto-settingen på kameraet, men dersom man virkelig setter seg inn i hvordan man bruker de manuelle innstillingene så får man plutselig et hav av nye muligheter. I tillegg til at man må kunne å bruke utstyret riktig, så må man også forstå komposisjonen bak et godt bilde. Point-and-shoot er helt ok når man ønsker å forevige et kjapt øyeblikk eller man kun ønsker dokumentasjon, men dersom man ønsker å ta virkelig gode bilder må man også tenke på symmetri, fargebruk, horisonter og så videre. Fotografi er noe man fint kan lære seg selv over tid, ved å ta i bruk det som finnes av ressurser på nett og i bøker. Hvis man vil lære raskt kan man også få utrolig mye ut av et fotokurs.

Leave a Reply